Grad Goražde: Heroj u ratu, heroj u miru

Goražde – bosanski ponos sa Drine, odnedavno i sa službenim statusom grada, svakako je primjer uspjeha posljednjih godina. Grad koji je nakon okončanja agresije i skoro četverogodišnje opsade izgledao iznureno u svakom pogledu, danas nudi sliku optimizma.

Goražde je jedna od općina u Bosni i Hercegovini sa najrazvijenijom industrijom, a finansijski podaci pokazuju da su vodeće kompanije prošle godine nastavile s uspješnim poslovanjem.

Istraživanje poslovnog portala BiznisInfo, a na osnovu podataka Bisnode BH, pokazuje da uspješnu goraždansku privredu predvode kompanije Bekto-Precisa, po ukupim prihodima, i Unis-Ginex po dobiti i broju zaposlenih.

Zbog ovih kompanija Goražde je postalo grad u kojem ljudi iz cijelog regiona istočne Bosne dolaze raditi, te o kojem pišu čak i svjetski mediji.

Bekto-Precisa, koja je posljednjih godina izrasla u svjetskog giganta, prošle godine je ostvarila prihode od 41 milion KM, po čemu je lider goraždanske industrije.

S druge strane, kompanija Unis-Ginex druga je po ukupnim prihodima, ali je prva po dobiti od 9,8 miliona maraka i po broju radnika – 649.

Među vodećim firmama su još i Pobjeda Tehnology, Pobjeda Rudet i tri kompanija koje pripadaju grupaciji Prevent.

Osim kompanija Oniprom, koja se bavi trgovinom, i Okac koja se bavi izgradnjom objekata, transportom i trgovinom, sve druge firme u prvih 10 bave se industrijskom proizvodnjom, a dominira namjenska industrija.

Ukupni prihodi goraždanskih kompanija u 2016. godini:

  1. Bekto-Precisa 41 milion KM
  2. Unis-Ginex 39,2
  3. Pobjeda Tehnology 18,2
  4. Prevent Goražde 15,1
  5. Emka Bosnia 14,5
  6. Pobjeda Rudet 13
  7. Oniprom 10,7
  8. Prevent Components 9,2
  9. Okac 7,9
  10. Prevent Safety 5,8

Ovaj grad na Drini primjer je mnogo toga pozitivnog što baštini Bosna i naš narod.

Goražde: Heroj u ratu, ali heroj i danas, kada opstanak umnogome zavisi od jačine ekonomije.

 

(MiruhBosne)

Maj 21, 2017

Posted In: Novosti